God luftkvalitet i framtidens täta och gröna städer?

Förtätning av städer motiveras av energieffektivisering, minskade utsläpp av växthusgaser, ökade möjligheter till samtransport med mera. Förtätning av städer kan dock innebära att luftkvaliteten försämras och bullernivåerna ökar. Gröna ytor kan innebära att luften blir bättre, eller sämre beroende på hur vegetationen anläggs.

En ny rapport från IVL om hållbar stadsutveckling visar på möjligheterna att skapa en god luftkvalitet i täta och gröna städer. Rapporten poängterar vikten av att tidigt i planeringsprocessen utvärdera de planerade åtgärdernas effekter. Detta kan göras genom modelleringar där man kan se hur husens höjd och placering påverkar luftkvaliteten samt hur vegetationen kan utgöra barriärer mellan människor och utsläppskällor, så att halterna av föroreningar minskas där människor befinner sig. Den här typen av luftutredningar kan sedan påverka planernas utformning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s